Nagły głód pomiędzy posiłkami może dopaść każdego z nas – zarówno dzieci, jak i dorosłych. Uczucie to stopniowo narasta, gdy wykonujemy fizyczny lub umysłowy wysiłek. Największy głód odczuwamy po zbyt małych posiłkach, które są ubogie w błonnik pokarmowy i białko. Wielu z nas w takich momentach ma tendencję do sięgania po niezdrowe przekąski, jak batony, w których składzie dominuje cukier. Rozwiązanie to jest jednak mało satysfakcjonujące dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać. Jeżeli i Tobie zależy na tym, by dieta Twojej rodziny była wartościowa, każdemu z domowników do pracy lub szkoły zapakuj zdrowe batony. Dowiedz się, czym się. Kierować w wyborze zdrowych przekąsek.
Są stworzone wyłącznie z naturalnych składników
Skład zdrowych batonów jest prosty i krótki. Na liście składników zamiast konserwantów albo sztucznych aromatów widnieją suszone lub liofilizowane owoce, ekspandowane zboża, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, orzechy i pestki. To produkty, które pochodzą prosto z natury. Poza zaspokojeniem głodu dostarczają one organizmowi cennych składników, jak witaminy, składniki mineralne czy tłuszcze nienasycone.
Bez dodatku cukru
Pamiętaj, że batony nie muszą zawierać dodatku cukru, by mieć słodki smak. Zamiast dosładzanych produktów lepiej wybierać zdrowe batoniki przygotowane na bazie daktyli. Owoce te są słodkie same w sobie, bo tak stworzyła je natura. Poza naturalną słodyczą daktyle są pełne witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy.
Zawierają błonnik pokarmowy
Zdrowe batony można rozpoznać również po zawartości błonnika pokarmowego. Pochodzi on z naturalnych produktów, jak pełnoziarniste zboża czy liofilizowane owoce. Błonnik pokarmowy jest cenionym składnikiem ze względu na swój pozytywny wpływ na pracę jelit. Co więcej, to właśnie błonnik sprawia, że czujemy się syci. Trudno zatem o lepszą propozycję na przekąskę zaspokajającą głód niż zdrowy batonik stworzony z produktów bogatych w błonnik.
Są pyszne
Niektórzy mają błędne przekonanie, że zdrowe przekąski mają mało satysfakcjonujący smak. To nieprawda! Wystarczy sięgać po batony o umiejętnie skomponowanej proporcji naturalnych składników. Jeżeli masz ochotę na coś o czekoladowym smaku, zamiast po produkt pełen cukru sięgnij po zdrowego batonika stworzonego z daktyli, rodzynek, orzeszków ziemnych, ekspandowanego amarantusa oraz kakao o obniżonej zawartości tłuszczu. Głęboki smak takiego batonika z pewnością pozytywnie Cię zaskoczy! A może wolisz przekąskę o smaku owocowym? Wybierz truskawkowy batonik stworzony z liofilizowanych truskawek, daktyli i ekspandowanego amarantusa.
Mogą być elementem zróżnicowanej diety
Osoby dbające o linię po zjedzeniu batona często mają wyrzuty sumienia. Wyrzucają sobie, że nie wytrzymały w swoim postanowieniu o zdrowym odżywianiu. Pamiętaj, że nawet na diecie nie musisz rezygnować z przyjemności. Wystarczy, że włączysz do jadłospisu zdrowe batony, które w składzie nie zawierają dodatku cukru, a za to mają dodatek orzechów, ekspandowanych zbóż i liofilizowanych owoców. Zawartość błonnika sprawia natomiast, że nawet niewielki batonik może zaspokoić nagły głód.